Προσκύνα τους αρνητές, προσκύνα τους διωγμένους, προσκύνα το ηθικό και αγέρωχο ανθρώπινο βλέμμα, το βλέμμα του αγώνα και της αγάπης, το βλέμμα που ονειροπολεί λίγο πριν και από το θάνατο

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος με τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν καθημερινά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Και είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι είναι καθαρά ένα φαινόμενο αθλητικού φανατισμού, χωρίς να αναγνωρίζει τις κοινωνικές ανισότητες και την εθνικιστική ιδεολογία που κρύβουν πίσω τους τέτοιες συμπεριφορές. 
Μηνύματα πολιτικού ρεβανσισμού και άκρατου επεκτατισμού θα έπρεπε να κάνουν τους πάντες ιδιαίτερα ανήσυχους, για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην ήπειρό μας, από την οποία ας μη το ξεχνάμε είχαν ξεκινήσει και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.
Και μπορεί να μιλάμε για σχετικά μικρές ομάδες ανθρώπων, όμως είναι δεδομένο πως κάθε επανάσταση και κάθε συμφορά από μικρές ομάδες ξεκινάει. Και το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του χίτλερ μια μικρή μειονότητα ήταν την οποία όλοι περιγελούσαν. Ποιος θα το έλεγε πριν από κάποια χρόνια και θα γινόταν πιστευτό πως η χρυσαυγή θα γινόταν κάποια στιγμή τρίτο κόμμα στην πατρίδα της δημοκρατίας. 
Οι κοινωνικές αντιθέσεις, οι ταξικές διαφορές, η πολιτική και οικονομική εκδούλευση και άλλες αντίστοιχες ασυμμετρίες τρέφουν συμπεριφορές μίσους. Και αν σκεφτούμε πως στα επεισόδια συμμετείχαν άτομα από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες πρότυπα ευρωπαϊκής ηθικής και ονειρώξεων επαγγελματικής αποκατάστασης τότε ακόμη περισσότερο έχει αξία να σκεφτούμε πόσο καταπίεση υπάρχει εσωτερικά σε αυτές τις χώρες για να εκτονώνεται με αυτόν τον τρόπο μια μειοψηφία της. 
Και όλα αυτά σε αντιδιαστολή με εμάς, οι οποίοι μονίμως κατηγορούμε τη νοοτροπίας μας στα αρνητικά χαρακτηριστικά τα οποία θα έπρεπε και μπορούμε να αλλάξουμε και θεωρούμε ήσσονος σημασίας και δεδομένες συμπεριφορές αυτές στις οποίες θα έπρεπε να στηρίξουμε τη διαπαιδαγώγηση του νεοέλληνα μακρυά από ατομικισμούς, κάλπικες ιδεολογίες και κουτοπονηριές. 
Φευ!!!       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου