Προσκύνα τους αρνητές, προσκύνα τους διωγμένους, προσκύνα το ηθικό και αγέρωχο ανθρώπινο βλέμμα, το βλέμμα του αγώνα και της αγάπης, το βλέμμα που ονειροπολεί λίγο πριν και από το θάνατο

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Η εικόνα στα σύνορα είναι σαφώς απελπιστική. Ένα πλήθος ανθρώπων, μέσα σε άθλιες συνθήκες να επιχειρούν να κρατηθούν από τις τελευταίες ελπίδες που τους έχουν απομείνει, προκειμένου να πετύχουν το στόχο της μετανάστευσής τους στην κεντρική ευρώπη (η επιλογή να γραφτεί με μικρό αρχικό γράμμα δεν είναι τυχαία). Μετά από ένα ταξίδι σύγχρονη Οδύσσεια να είναι τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακρυά στο επόμενο βήμα τους. Όλα αυτά αποτελούν τη συναισθηματική καταγραφή της κατάστασης η οποία μπορεί να περιγραφεί με ακόμη μελανότερα χρώματα. 
Όταν όμως σταματάει η συναισθηματική φόρτιση πρέπει να προβάλλει η λογική. Και αν η διαδρομή αυτή για μια καλύτερη ζωή, ήταν απολύτως μέσα στα πλαίσια της λογικής όταν πρωτοξεκινούσε αυτό το ταξίδι, η επιμονή της παραμονής σε ένα χώρο χωρίς καμία δυνατότητα προστασίας και φυγής είναι στα όρια της επικινδυνότητας και ανευθυνότητας. Διότι από εδώ και στο εξής για την ταλαιπωρία τόσων ανθρώπων, ηλικιωμένων, αρρώστων, παιδιών, ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες όταν τους έχουν προσφερθεί έστω και αυτά τα πρόχειρα καταλύματα με το sick προσωνύμιο hot spot και οι ίδιοι πεισματικά επιλέγουν τις άθλιες συνθήκες. Τα δύο κρούσματα ηπατίτιδας είναι σαφώς η αρχή και οφείλουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους και τα παιδιά τους να αντιληφθούν πως η παραμονή εκεί μόνο κινδύνους εγκυμονεί. 
Τα σύνορα έχουν κλείσει, και πρέπει οι ίδιοι από τη μια μεριά να δώσουν χρόνο σε όσους με αποτυχία έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα μήπως αναλάβουν τις ευθύνες τους και αλλάξει κάτι, και από την άλλη να δώσουν χρόνο στους ίδιους τους εαυτούς τους ώστε να συνεχίζουν ζώντες να ελπίζουν
Αντιλαμβάνομαι το στόχο τους, τη θέληση τους, την επιδίωξή τους, όμως όταν τα δεδομένα είναι τόσο αρνητικά κάνεις ένα βήμα πίσω και την κατάλληλη στιγμή με συγκεντρωμένες τις δυνάμεις σου ορθοστατείς και επαναπροσδιορίζεις με μεγαλύτερο ρεαλισμό το όνειρό σου, Η στείρα άρνηση να δεις την πραγματικότητα αυτής της χρονικής περιόδου, εκτός ότι σου αφαιρεί επιχειρήματα, πιθανά να πυροδοτήσει καταστάσεις ανεξέλεγκτες οι οποίες όχι μόνο δε προωθούν το στόχο σου αλλά κατεδαφίζουν κάθε πιθανότητα επίτευξης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου