Προσκύνα τους αρνητές, προσκύνα τους διωγμένους, προσκύνα το ηθικό και αγέρωχο ανθρώπινο βλέμμα, το βλέμμα του αγώνα και της αγάπης, το βλέμμα που ονειροπολεί λίγο πριν και από το θάνατο

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

O ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΙΚΑΝΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν κάποια περιστατικά, που μου αποδεικνύουν το λόγο για τον οποίο το "ναι" είναι αυτό που ελλείψει καλύτερης επιλογής πρέπει να επικρατήσει. Ακούσαμε λοιπόν για διορισμούς συγγενών σε αβανταδόρικες θέσεις, για αυξήσεις μισθών με προσωπικές αποφάσεις, για προσλήψεις στο δημόσιο. Αυτά τα γεγονότα από μόνα τους δε φανερώνουν το χαμηλό επίπεδο ηθικής των κυβερνώντων σε σχέση με την ηθική όσων βρίσκονται στη θέση της αντιπολίτευσης, διότι η μνήμη μας δεν είναι τόσο κοντή και γνωρίζουμε σε ποια χώρα ζούσαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που μπορούμε να βγάλουμε σαν συμπέρασμα είναι ότι ο οποιοσδήποτε βρεθεί σε θέση εξουσίας παθαίνει μια εσωτερική μετάλλαξη, λησμονεί τις ηθικές του αρχές και αξίες, αν ποτέ είχε και συμπεριφέρεται με παρόμοιο αναξιοπρεπή και απαράδεκτο τρόπο, σαν να θέλει να συνεχίσει τον "πετυχημένο" δρόμο των προηγούμενων.
Αυτό με εμποδίζει να πιστέψω τη δυνατότητα που έχουν όσοι βρίσκονται στην εξουσία να αλλάξουν τις δομές οι οποίες έχουν φέρει τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται τώρα και να προχωρήσουν σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν τον κράτος και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να συμπεριφέρεται ο πολίτης μέσα σε αυτό. 
Αν λοιπόν συνδέσω τα προηγούμενα με το δημοψήφισμα θα έλεγα ότι και οι δύο πλευρές μας έχουν αποδείξει αν όχι την ανικανότητά τους να προχωρήσουν σε βαθιές τομές, τότε σίγουρα σε μια ανεπάρκειά τους να πάρουν τις κατάλληλες επιλογές την κατάλληλη χρονική στιγμή. Αν όμως σκεφτώ ότι η συνέπεια ενός "ναι" απαιτεί εφαρμογή λιγότερο ριζοσπαστικών και εκσυγχρονιστικών επιλογών από πολιτικούς περισσότερο έμπειρους, ενώ η συνέπεια ενός "όχι" για να μην είναι καταστροφική και στο παρόν και στο μέλλον απαιτεί μεγαλύτερη φαντασία και δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και καινοτομία, καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό από ανθρώπους οι οποίοι μέχρι τώρα χαρακτηρίζονται εύκολα ως ερασιτέχνες, τότε είναι δεδομένος ο δρόμος μπροστά μου για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επίπεδο στο οποίο όλοι θα επιθυμούσαμε, έστω και αν αυτό οφείλεται στις λιγότερες απαιτήσεις που έχει το "ναι".
Αν υπήρχαν στην εξουσία άνθρωποι οι οποίοι θα μου είχαν αποδείξει την αξία τους, τότε όλα ίσως να ήταν διαφορετικά. 










   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου